fredag 28 september 2018

Månadsbrev september



Bildresultat för höstlöv tecknade bilder
                            
Det har nu gått ett par veckor till i förskoleklass och vi har satt igång med flera arbetsområden som ni kan läsa om här nedan.  En viktig del av barnens dagar som inte alltid står med på planeringen, är lekstunden! Varje dag viks en del till just lek där barnen tränar såväl sociala regler, samarbete och turtagning som fantasi och kreativitet.
Även arbetet med STARK, vårt värdegrundsarbete, är något som sker kontinuerligt.

Vi har haft Skoljoggen som var mycket uppskattat av barnen! Vi började dagen med en gemensam uppvärmning på skolgården som följdes av att vi promenerade upp till Fålehagen.  Där hade vi en mycket trevlig förmiddag i spåret och barnen var kanonduktiga! Flera av dem valde att springa istället för att gå. När de tagit sig runt spåret fanns det tid för lek och tipspromenad.

Språklek
I språkleken har vi jobbat med rim på olika sätt. Vi leker lekar och gör praktiska övningar, för att sedan arbeta i en bok som barnen fått.

Mattelek
Matteleken har handlat om begreppen stor-större-störst och liten-mindre-minst. Det har också handlat om ordningstalen och antal 1-5Också här varierar vi praktiska övningar med övningar i en mattebok.

Tema
Vi har nu dragit igång hälsa, vårt första av tre teman. Vi har hoppat hopprep, kört Röris och haft avslappning och massage.

NTA (Naturvetenskap och Teknik för Alla)
Vi har introducerat lådan ”Jämföra och mäta” för barnen. Vi visade vad som finns i den och vi har tittat och jämfört vad som är lika och olika på oss. 

Veckans bokstav
Varje vecka presenterar vi en ny bokstav för barnen. Hittills har vi hunnit med A, B,C,D. Vi börjar med att titta på en kort film på Skolplus som handlar om bokstaven. Vi lyssnar på hur varje bokstav låter och hur den känns i munnen. Vi spårar den i luften och målar bokstaven i en bok. Vi har veckoramsor till bokstäverna och om ni har hört barnen sjunga om apor som dansar, brandbilar som släcker bageribränder, champinjoner och drakar så är det våra alfabetssånger ni hört. 
Syftet med bostavspresentationen är att uppmärksamma barnen på att det finns olika bokstäver och att de alla har sina ljud. Förhoppningen är att barnen kan koppla ihop ljudet med hur bokstaven ser ut. Vi tränar alltså inte på att skriva dem, utan på vår skola tränar de det i ettan. 
                                                                                                                   
Bildresultat för alfabet tecknade bilder
Skapande
I september månad har skapandet gått i höstens tecken. Barnen har fått trä upp rönnbär på tråd. Det var både pilligt och kladdigt. Vi har målat och klippt ut svampar. 

Skogen och Året runt boken
Den här gången fick barnen själva gå i grupper och titta på naturen och fylla i sina protokoll. Det här är ett bra tillfälle att träna samarbete. Det är inte helt lätt att enas om vem som ska få hålla pennan och protokollet.
Efter promenaden stannade vi kvar och lekte i skogen.
Vi har också pratat om svampar och lärt oss lite mer om vilka delar de har. 

Boken om mig
I Boken om mig har det nu handlat om barnen själva och om er. De har ritat sin familj och berättat om er. Det är roligt att höra barnens uppfattning om er ålder och vad ni jobbar med. Bli inte ledsna om ålder på er inte stämmer! Barnen har också fått ritat sina hus.

Idrott
Nu har idrotten kommit igång på riktigt. Än så länge har det varit mest lekar i idrottssalen. Det går bättre och bättre för barnen att hålla ordning på sina saker, byta om och duscha i omklädningsrummet.


Vi vet ju alla att tiden går fort så som vi nämnde på våra föräldramöten vi har redan nu bokat matsalen för luciafirande onsdagen den 12/12 så att ni kan skriva in det i era almanackor. Mer info och inbjudan kommer längre fram.


Hösten är här nu så namna och se över barnens utekläder och extrakläder!
Vi är ute varje dag.

Bildresultat för barn som leker ute tecknade bilder

torsdag 27 september 2018

Veckoplanering vecka 40

FÖRSKOLEKLASS RÖD
Måndag:  Idrott för måndagsgruppen och teknik för övriga, Veckans bokstav, Lekstund
Tisdag:    Idrott för tisdagsgruppen och teknik för övriga, Språklek -rim, Skapande och skrivlek
Onsdag:   NTA -Vi mäter och jämför, Skapande (höstlöv) och skrivlek
Torsdag:  STUDIEDAG
Fredag:    Mattelek -antal och ordningstal, tema Hälsa

FÖRSKOLEKLASS BLÅ
Måndag:  Idrott för måndagsgruppen och teknik för övriga, Veckans bokstav, Lekstund
Tisdag:    Idrott för tisdagsgruppen och teknik för övriga, NTA -Vi mäter och jämför, Skapande och skrivlek
Onsdag:   Mattelek -antal och ordningstal, Skapande (höstlöv) och skrivlek
Torsdag:  STUDIEDAG
Fredag:    Språklek -rim,  tema Hälsa

FÖRSKOLEKLASS GRÖN
Måndag:  Idrott för måndagsgruppen och teknik för övriga, Veckans bokstav, Lekstund
Tisdag:    Idrott för tisdagsgruppen och teknik för övriga, Mattelek -antal, Skapande och skrivlek
Onsdag:   Språklek -rim, Skapande (höstlöv) och skrivlek
Torsdag:  STUDIEDAG
Fredag:   NTA -Vi mäter och jämför, tema Hälsa


Bildresultat för tecknade höstlöv

fredag 21 september 2018

Löss

Hej på er!
Det kan vara bra för er att veta att skolan har fått oinbjudna gäster i form av löss. Det är viktigt att vi ALLA hjälps åt att försöka jaga iväg dem därför ber vi er att ta del av informationen nedan och titta igenom era barns hår.
 Bildresultat för barn med löss tecknad bild




8.1.2 Informations brev 1 till vårdnadshavare angående löss i skolan

Huvudlöss – viktig information till elever och vårdnadshavare om att det finns löss i klassen

 Just nu finns huvudlöss bland elever i klassen. Ju tidigare man hittar löss desto mindre spridning får man i skolan. Därför är det viktigt att alla elever i klassen luskammas under de närmaste veckorna minst 1gång/vecka. Om barnet har löss så börjar det ofta inte klia förrän efter en vecka, barnen kan också vara helt symtomfria.

Lusäggen klistras fast vid hårstråna nära hårbotten, efter en vecka kläcks de till nya löss. Ägg som sitter längre ut på hårstråna talar för en äldre smitta och dessa ägg är troligen kläckta eller döda. Huvudlusen sprids från person till person nästan bara genom direkt kontakt hår mot hår när två huvuden är tätt ihop. Löss kan alltså spridas barn emellan men även mellan barn och vuxna och därmed kan vuxna fungera som reservoarer för löss om man inte är noggrann med att även kamma de vuxna.

En lus utanför hårbotten lever högst ett till två dygn. Sanering av sängkläder och leksaker behövs inte. Det är dock inte helt uteslutet att kammar och hårborstar som använts under de senaste timmarna av någon med löss kan överföra smitta. Huvudlusen trivs bara på männi-skan, man blir inte smittad av djur.

Behandling

1. Luskamma för att hitta löss och kontrollera behandlingsresultat. Kamningen underlättas med balsam i håret.

 2. Lusmedel för att avdöda löss. De preparat som i första hand rekommenderas för behandling av löss är så kallade medicintekniska och har i regel en kvävande effekt på lössen. Använd de receptfria preparat som Apotekspersonalen rekommenderar.Följ noggrant den information som följer med luspreparatet. Oftast rekommenderas två behandlings-omgångar.

 Barn kan gå till skolan direkt efter första behandlingen.


Om löss finns hos någon i familjen skall även de andra familjemedlemmarna undersökas en gång per vecka genom kamning de närmaste veckorna. Använd luskam för att hitta eventuella löss. Endast personer med levande löss och ägg nära hårbotten skall behandlas. Om flera i en familj visar sig ha löss skall alla behandlas samtidigt.


Använda kammar, borstar och mössor kan rengöras eller frysas i två dygn.

Kontrollera med kamning dagen efter behandling för att se om den haft effekt.


                             Om behandlingen misslyckas, kontakta skolsköterskan för råd.

                            


Skolsköterska Ewa Sandström                    Tfn 070-5600190

Bildresultat för barn med löss tecknad bild